Artikelen
March 24, 2024

Fladderende sociale vlinders brengen in het Kloosterkwartier buren bij elkaar: ‘Zet je een paar vlinders bij elkaar, dan krijg je het Butterfly Effect’

In de kapel van het Kloosterkwartier in Veghel zijn zaterdag de nieuwe appartementen Borneo en Solano opgeleverd. Meteen is ook gestart met de nieuwe buurtverbinders. Zij brengen bewoners met elkaar in contact.

Fladderende sociale vlinders brengen in het Kloosterkwartier buren bij elkaar: ‘Zet je een paar vlinders bij elkaar, dan krijg je het Butterfly Effect’

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

VEGHEL - In de kapel van het Kloosterkwartier in Veghel zijn zaterdag de nieuwe appartementen Borneo en Solano opgeleverd. Meteen is ook gestart met de nieuwe buurtverbinders. Zij brengen bewoners met elkaar in contact.

Een nieuwe start in een vreemde omgeving is voor iedereen spannend. Dat is niet anders voor de nieuwe bewoners van het Kloosterkwartier. Zoals het jonge stel dat voor het eerst gaat samenwonen. De verlegen jongeman die wel contact wil maken met zijn buren, maar hij weet niet goed hoe. Of de eenzame weduwnaar die alleen verder moet. Niet iedereen is een sociale vlinder die snel contact maakt met onbekenden.

,,Maar zet je een paar van die vlinders bij elkaar dan krijg je het Butterfly Effect”, zegt Joukje Janssen van Butterfly Effect, een organisatie die maatschappelijke verbinding in woongemeenschappen begeleidt. Ze is door Area benaderd om de formule ook in Veghel op te zetten. ,,Dit wordt ons zevende project. ,,Wij werven speciale buurtverbinders onder de mensen die er zelf wonen en coachen ze om hun talent te gebruiken voor de buurt.”

Fleur de Koning (26) is een van de acht buurtverbinders op het Kloosterkwartier. Met haar vlotte en enthousiaste babbel past die rol haar als een handschoen. Na een studie in Eindhoven wilde ze in de omgeving blijven wonen maar haalde overal bakzeil. Weinig hoopvol schreef ze zich in voor het Kloosterkwartier. Nu jubelt ze. ,,Via loting was het raak.”

‘Achterhalen wat ieders talenten zijn’

De Koning woont in het Solano-gebouw en was door een eerdere samenwerking bekend met Butterfly Effect. Ze meldde zich meteen aan als buurtverbinder. De onderneemster in Marketing en Social Media is gewend mensen met elkaar in contact te brengen en heeft dan ook genoeg ideeën voor goed buurmanschap.

,,Buurtverbinders moeten achterhalen wat ieders talenten en wensen zijn. Als je die samenbrengt, kun je gaan verbinden. Bijvoorbeeld, een filmclub voor mensen met een filmpassie. Een boekenclub. Of samen koken”, legt ze uit. ,,Zo kom je erachter of iemand hulp nodig heeft met boodschappen doen of zich wellicht eenzaam voelt. Wij schakelen dan de juiste sociale LeefGoed-partner in die aansluit op de behoefte van die persoon.”

Ik ben een bouwvakker en best handig dus daarvoor kan iemand bij mij aankloppen

Duncan Vermeiren (21), De jongste bewoner van het Kloosterkwartier

Handige buurman

Een kernaspect van het wonen in het Kloosterkwartier is het in stand houden van het gedachtengoed van de Zusters van Franciscanessen: verbinden en ondersteunen. Dit uit zich in het LeefGoed-programma, dat mensen, organisaties (zoals Area, OnsWelzijn, JoinUs en Laverhof) en activiteiten met elkaar verbindt.

De 21-jarige Duncan Vermeiren uit Veghel is de jongste bewoner van het Kloosterkwartier. Hij huurt sinds enkele weken een appartement in het Borneo-gebouw en wil zich met plezier inzetten voor zijn buren. ,,Door te helpen waar ik kan. Ik ben een bouwvakker en best handig dus daarvoor kan iemand bij mij aankloppen. Als ze me maar niet vragen om te koken want dat kan ik niet”, lacht hij.

Kokkerellen

Kokkerellen laat Vermeiren dus liever aan iemand anders over, maar mochten de buurtverbinders een kookactiviteit binnen LeefGoed opstarten? ,,Dan schuif ik graag een keertje aan.” Hij onthult zaterdag samen met Hugo de Vries, manager wijkontwikkeling van Area, wethouder Jan van Burgsteden en overste Gerda van Gogh een foto-impressie van de gevelborden voor de wooncomplexen Borneo en Solano.

,,Alles wat we voor ogen hadden wordt nu tastbaar”, reageert overste Gerda, zichtbaar onder de indruk dat het levensmotto van de Zusters van Franciscanessen - ontmoeten, verbinden en zorgen voor elkaar - op hun kloosterterrein weer tot leven komt.

Origineel geschreven door: Lemmia Laaroussi in het Brabants Dagblad

Samen bouwen aan een zorgzame gemeenschap?