Artikelen
February 19, 2024

Waarom Mark en Hetty vrijstaand verruilden voor vrij klein

Het huis van Mark van denElzen (58) en Hetty van der Aa (59) in Boekel was natuurlijk niet grotergeworden, maar hun vier kinderen inmiddels wél uitgevlogen. Ze zochten iets kleiners en dát vonden ze ook. Op een wel heel bijzondere plek.

Waarom Mark en Hetty vrijstaand verruilden voor vrij klein

Interview multiple candidates

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio faucibus accumsan turpis nulla tellus purus ut   cursus lorem  in pellentesque risus turpis eget quam eu nunc sed diam.

Search for the right experience

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit proin mi pellentesque  lorem turpis feugiat non sed sed sed aliquam lectus sodales gravida turpis maassa odio.

  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  3. Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  4. Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.

Ask for past work examples & results

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit consectetur in proin mattis enim posuere maecenas non magna mauris, feugiat montes, porttitor eget nulla id id.

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Netus vestibulum dignissim scelerisque vitae.
  • Porttitor nibh est vulputate vitae sem vitae.
  • Amet tellus nisl risus lorem vulputate velit eget.
Vet candidates & ask for past references before hiring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nunc gravida purus urna, ipsum eu morbi in enim”
Once you hire them, give them access for all tools & resources for success

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit ut suspendisse convallis enim tincidunt nunc condimentum facilisi accumsan tempor donec dolor malesuada vestibulum in sed sed morbi accumsan tristique turpis vivamus non velit euismod.

De stilte is bijna oorverdovend. Maar dat is omdat het weekend is, doordeweeks is er veel meer reuring op het terrein, weten Mark en Hetty inmiddels wel. Ze wonen nu dik een jaar in één van de tien Tiny Houses op Landpark Assisië.

,,We zijn al lang bij elkaar, eigenlijk ‘sinds altijd’”, vertelt Mark. Samen kregen ze vier kinderen en ze woonden als gezin jarenlang in Boekel. Mark komt daar ook vandaan, Hetty is een geboren Erpse. ,,Met zijn tweeën in een vrijstaand huis, we vonden het wat too much worden. We hadden al die ruimte niet eens nodig.”

Dus besluiten ze een aantal jaren geleden dat het tijd is voor iets anders. Niet alleen kleiner qua ruimte, maar óók willen de twee hun ecologische voetafdruk verminderen. Dat ze uiteindelijk hier terechtkomen, betekent ook nog eens dat ze dankzij hun verhuizing een mooie maatschappelijke bijdrage kunnen leveren.

Híer is Landpark Assisië, waar ongeveer 250 bewoners met een verstandelijke beperking begeleid wonen, maar waar nog meer cliënten komen voor dagbesteding. Het landgoed is groot en uitgestrekt met het oude klooster en de kapel als kloppend hart in het midden en eromheen de woningen, een horecazaak, belevingstuin, een boerderijtje. ,,Een dorpje op zichzelf eigenlijk.”

Butterfly Effect uit Den Bosch

In december 2018 komt de organisatie Butterfly Effect uit Den Bosch met het idee om gemotiveerde buurtverbinders (vrijwilligers) te huisvesten en te coachen op plekken waar een bruisende gemeenschap mag ontstaan. In dit geval in de Tiny Houses op het landpark. Met als ‘tegenprestatie’ dat deze nieuwe huurders twee dagdelen per week vrijwilligerswerk verrichten bij Assisië.

Mark en Hetty komen bij toeval, maar wel precies op het juiste moment met het concept in aanraking. ,,We wandelden veel in coronatijd. Het was ergens in oktober 2022 dat we besloten op zoek te gaan naar een nieuwe plek, in november van dat jaar liepen we het Kloosterpad, een wandelroute langs kloosters in Brabant, en deze zat er ook tussen. Hier lazen we meer over het project van Butterfly Effect. ‘Dat is misschien wel iets voor ons’, besloten we al snel.”

Het kan snel gaan, Mark en Hetty schrijven zich in voor de open dag. ,,Al bleek dat eigenlijk meteen een behoorlijke selectieprocedure.” Want het is niet voor iedereen geschikt natuurlijk. Butterfly Effect is altijd op zoek naar mensen die het leuk vinden om te verbinden. Die hun talenten en vaardigheden daarvoor in kunnen en willen zetten.

,,We wisten er zelf eigenlijk nog weinig van, maar na die eerste dag waren we echt heel enthousiast. Niet alleen het idee sprak ons aan, maar ook de woning en de ligging.”

Mark wilde ooit nog weleens terug naar de stad, en Hetty houdt dan weer enorm van de natuur. ,,Den Bosch en Tilburg liggen op steenworp afstand en over de omgeving rond Biezenmortel hoeven we natuurlijk niks uit te leggen, die is gewoon prachtig.” Dat het Tiny House maar 35 vierkante meter groot is, maakte voor Mark en Hetty toen, en nu nog steeds, niets uit. ,,Meer hebben we niet nodig.”

Het koppel krijgt al snel daarna te horen dat ze als buurtverbinders zijn ‘aangenomen’ om één van de huisjes te huren. ,,Op 1 januari 2023 konden we er al in. Het heeft jaren tijd gekost om het project van de grond te krijgen, dat is ook logisch met alle vergunningen en alles eromheen, maar daar hebben wij helemaal niks van meegekregen. Voor ons ging het juist supersnel allemaal.”

Vrijwilligerswerk

Ook het vrijwilligerswerk gaat de twee prima af. Hetty helpt mee op twee verschillende groepen en heeft samen met andere buurtverbinders en Prisma, de zorgverlener binnen Assisië, het Dorpshuis op het terrein weer nieuw leven ingeblazen. Mark gaat dan weer trashwalken met een cliënt, naar een kringloop met een andere en helpt met theaterlessen voor bewoners.

Tot nu toe bevalt eigenlijk álles aan het wonen op het landpark. De voldoening van het vrijwilligerswerk, noemen ze, maar ook de reuring en de vaak verrassend leuke contacten. Met de cliënten van Assisië zelf en ook met de buren. ,,Maar je moet het niet zien als een woongemeenschap, dat is het ook niet, en dat was nooit onze insteek. Dit concept lijkt letterlijk voor ons gemaakt.”

Samen bouwen aan een zorgzame gemeenschap?